DTP

Интернет

Като клиенти на DtP, имате гарантиран достъп до свръхбърз интернет.

Надежден интернет до 1000 Mbps

Без прекъсване и експресно отстраняване
на аварии

Онлайн проверка на сметка и плащане

Най-модерна оптична
технология до дома

ДВУГОДИШЕН
ПАКЕТ ПРОМО

200 Mbps – 0.90 лв./

за първите 6 месеца

ЕДНОГОДИШЕН
ПАКЕТ

200 Mbps – 21.90 лв.

БЕЗСРОЧЕН
ПАКЕТ

200 Mbps – 24.90 лв.

Често задавани въпроси

Защо оптиката е най-добрата технология

Оптичните кабели имат предимства пред стандартните медни коаксиални кабели, поради това, че могат да пранасят по-големи пакети от данни с чувствително по-ниски загуби, разстоянията за пренос са несравнимо по-дълги, има нисък риск от корозия и реално са освободени от външни смущения.

При технически проблем с услугата ми до колко часа има дежурни техници

При технически проблем може да се свържете с отдел „Техническа поддръжка“ на телефон 058604844 от 8,30 ч. до 20,30 ч. 7 дни в седмицата или на касата на тел. 058602211 от 8,30 ч. до 19,00 ч от понеделник до събота включително ( в събота до 16,00 ч.). Ако проблемът не може да се отстрани по телефона, се записва заявка за посещение. Tехническите ни екипи работят от 9:00 до 17:00 часа. Заявките за посещение се обработват по реда на тяхното получаване.

Мога ли да получа съдействие по телефона за настройка на нов рутер

Да, можете да се свържете с нас на тел. 058604844.

При включване може ли да се ползва мрежа изградена от предходен оператор

Да, ако абонатния кабел ( FTP, UTP, коаксиален или оптичен) не е повреден или амортизиран. Ако е така, новият кабел е безплатен при първоначално включване.

Заплащам ли за преместване на устройството или удължаване на кабел на адреса

При желание за допълнителна услуга на адреса – повторно окабеляване, преместване на устройство, инсталация на устройство на клиента, посещение за подмяна на повредено оборудване по вина на клиента се заплаща такса 20 лв за кабел до 15 м или 20 плюс стойността на кабела лв. за кабел над 15 м.

Как мога да увелича скоростта на интернета си

Чрез преминаване на следващ тарифен план в касата на DtP, през сайта на DtP или на тел. 058602211. Всички предлагани пакети можеш да откриеш ТУК.

Мога ли и как да сменя рутера

DtP не предоставя рутери. Вашият рутер може да бъде подменен с нов с наша помощ и се заплаща такса 20 лв.

Как мога да сменя адреса, на който използвам услугата

Преди да се заяви смяна на адрес препоръчваме да се провери дали оптичната мрежа на DtP има покритие на новия адрес. Всеки абонат на DtP при необходимост има възможност да смени адреса на използване на услугата си. Смяната на адрес може да бъде заявена в касата на DtP. За смяната на адреса се заплаща 25 лв. Необходимо е да преместиш предоставените от компанията устройства на новия адрес.

Заплащам ли за посещение на техник

При техническо посещение не се заплаща такса във всички случаи, в които има авария до адреса или проблем с предоставеното оборудване. При желание за допълнително съдействие на адреса – настройки, повторно окабеляване, преместване на устройство, инсталация на устройство на клиента, посещение за подмяна на повредено оборудване по вина на клиента се заплаща такса 25 лв. Повреденото оборудване се заплаща допълнително.

Заплащам ли ако има скъсан/прекъснат кабел

Не, с изключение на случаите, в които е направено по вина на клиента, тогава се заплаща такса 25 лв.

Закупих си нов рутер. Какво трябва да направя?

Трябва да подадете заявка за настройка на нов рутер на касата на Добруджа кабел или на тел. 058602211. Настройката се заплаща 20 лв.

Скоростта на интернета ми е много ниска. Какво търябва да направя?

Да подадете  заявка за “Лош сигнал” на тел. 0882309085/058602211. Посещението ще е безплатно, ако повредата не е по вина на абоната.

Колко време отнема инсталирането на нова услуга

Инсталацията на фиксирана услуга се осъществява в рамките на 1 до 3 дни. (С изключение на случаите, в които е необходимо допълнително изграждане до адреса. В този случай инсталацията се изпълнява в срок до 10 работни дни). Самата заявка отнема средно около час.

Заплащам ли предоставените устройства

Всички необходими устройства за използването на фиксирана услуга до адреса се предоставят безплатно от DtP за времето на ползване на услугата.

Мога ли да ползвам услугата "оптичен интернет" на адреса на който живея

Ако искате да сте сигурни, че услугата се предлага на адреса, където живеете, се свържете св касата на DtP на номер 058602211.

Колко компютъра мога да ползвам с един абонамент

На един адрес – 1 рутер. Зад него неограничен брой компютри. Скоростта на всеки е споделена с останалите

Ще разполагам ли с реален ip адрес и мога ли да получа повече от един

При желание от ваша страна, можем да ви назначим един публичен IP адрес, които няма да се променя, но ще го получавате автоматично по DHCP

Гарантирани ли са скоростите

Скоростите не са гарантирани, но са реално достижими в по-голямата част от времето.Също така е важно да се знае, че скоростта по тарифен план по никакъв начин не Ви гарантира, че ще имате точно толкова от определен сайт, защото повечето сайтове имат собствени ограничения на скорост за достъп до ресурсите им.

Какви са скоростите ми към българия и чужбина

Скоростите са според тарифния план и нямат разделение на български трафик и чуждестранен. Те са симетрични 1:1, т.е. това е съотношението ъплоуд : даунлоуд.Скоростите по тарифа са в мегабити за секунда. Някои операционни системи и програми показват скоростта в мегабайти за секунда. Трябва да се има предвид, че 1 мегабайт за секунда (MB/s) = 8 мегабита за секунда (Mbit/s) или ако Вие сте на тарифа 200 мегабита/сек (Mbit/s) = 25 мегабайта/сек (MB/s).

Мога ли да използвам рутер

Да, можете да използвате собствен рутер, стига да е в изправно състояние и да не причинява вреди на мрежата.

Как да проверя скоросста на интернета за моя план

Скоростта трябва да се проверява с достатъчно мощен компютър, който е свързан с кабел към рутера на сайта https://www.speedtest.net/

Рутерът винаги ли трябва да бъде включен

За да ползвате интернет – устройството трябва да е включено!

Скоростта зависи ли от разстоянието от моя компютър до безжичния рутер

Да, скоростта на връзката зависи от качеството на сигнала. Колкото по-голямо е разстоянието между тях и колкото повече са препятствията (стени, тавани и т.н.), сигналът става по-слаб, скоростта намалява и са възможни прекъсвания.*Важно: При най-често използваните рутери – 54 Mbit/s G стандарт – скоростта, която може да развиете безжично е не повече от 20 Mbit/s, а при N рядко надхвърля 40 Mbit/s.

Как да включим компютъра към рутера чрез кабел

Включете мрежови кабел между мрежовия адаптер на компютъра и рутера (в един от 4-те LAN порта). Интернет настройките на компютъра трябва да са под DHCP (автоматични).

Как да включим безжично компютъра към рутера

В случай, че използвате лаптоп се убедете, че бутонът за wireless връзката е включен. След което се свържете към Вашата мрежа, въведете ключа/паролата за сигурност Интернет настройките на компютъра трябва да са под DHCP (автоматични).

Заяви услуга