Препоръчани рутери

Препоръки как да изберем подходящ рутер и да го настроим.

Притежанието на безжичен рутер днес вече не е рядкост. Да се отървеш от кабелите вкъщи и в офиса – това е едно безспорно удобство. Но макар тези устройства да са доста разпространени, все още има хора, които се сблъскват с тях за пръв път и изпитват затруднения при избора, инсталацията и настройката им.

1. Би трябвало да отбележим две неща

1.1. Доставчикът ви на интернет обикновено няма задължение по договор да настройва клиентските рутери. Това би било все едно при закупуване на нов телевизор да викнете доставчика на кабелна телевизия да ви настрои цвета, контраста, часовника и да ви подреди каналите както вие искате.

1.2. Избор на правилен рутер

При изборът на подходящ за вас рутер (както и при покупка на всяка друга техника) трябва да си давате сметка за две неща – вашият бюджет и за какво и при какви условия ще се използва устройството.

 

 КАК ДА НАСТРОИМ РУТЕР?

Във всеки модерен дом има нужда от надеждна безжична Wi-Fi мрежа, която да работи безпроблемно. Това ръководство ще ви помогне да изберете рутер, с помощта на който да изградите ефективна мрежа и силна безжична връзка в целия дом.

Предимства при покупка на нов рутер

Ако имате проблеми с вашата мрежа, слаб сигнал, причиняващ бавно зареждане на видео клипове в интернет например, то покупката на нов, по-силен рутер може да реши тези проблеми. Ето и някои предимства, които ще получите с по-силен рутер:

  • По-бърза интернет скорост;
  • Увеличаване на обхвата на рутера;
  • Възможност за свързване на повече устройства към мрежата;
  • Други нови функции.

routers

Ако не сте сигурни дали сега му е времето за нов рутер, ето някои въпроси, на които трябва да си отговорите преди това:

Колко е стар сегашният ви рутер?

Някои нови технологии, които могат да ви дадат по-добра и по-бърза производителност, станаха задължителни в последните 2 – 3 години. Ако вашият рутер е на повече от няколко години, то може би е време за нов, с който да се възползвате от тези технологии.

Колко устройства са свързани към рутера?

Ако ви попитат колко устройства са свързани към рутера, първото нещо, което ви идва на ум, е лаптопът или компютърът. Но списъкът далече не свършва дотук. Средно в едно домакинство има околко 7 или повече устройства, които използват интернет и всички те споделят една обща мрежа. Свързаните устройства може да включват смартфони, таблети, игрови конзоли, смарт телевизори и други. При това всеки член на семейството може да притежава няколко. Рутерът ви може да изпитва сериозни затруднения с толкова много устройства, свързани едновременно към него.

router-ustroistva

Кой рутер е подходящ за мен?

Съществуват много различни модели рутери, базирани на силата, скоростта и различните им функции. Ето една кратка разбивка на три основни класа рутери:

За да се възползвате от пълния капацитет и всички възможности на изградената нова оптична мрежа до дома (FTTH) по технология Gpon и  предлаганият високоскоростен интернет до 1000 mbps DOBRICH TELECOM PROVIDER препоръчва да ползвате  ВИСОК КЛАС РУТЕРИ (AC 1200-7200 модели от марката TP-Link), отговарящи на следните изисквания 1Gb Up link (WAN), 1Gb LAN ports, Wireless standarts

Вижте различни предложения за висок клас рутери

Нисък клас рутер (N150-N300)

Рутер в този клас е предназначен за не повече от 2-3 устройства, закачени едновременно за него. Обикновенно максималната скорост на тези рутери е под 100 mbps. С такъв рутер спокойно ще можете да си проверявате имейла, сърфирате в интернет, сваляте и споделяте файлове, използвате скайп, вайбър и други подобни чат програми, както и да слушате безпроблемно музика в youtube, vbox7 и други подобни сайтове.

TP-LINK TL-WR841N

Рутер TP-LINK TL-WR841N

Среден клас рутер (N600-N900)

Тук броят на устройствата, свързани едновременно, е 4 или повече. Тези рутери са за капацитет до 100 mbps. Поддържат се всички функции, които поддържат и рутерите в ниския клас плюс стрийминг на видео в ниско качество.

Висок клас рутер (AC1200)

Препоръчват се, ако използвате 6 или повече устройства едновременно в дома си. Тези рутери предлагат максимална скорост от над 1Gbps и използват най-новите технологии в Wi-Fi стандартите. Включват всички описани досега функции и са най-добрият вариант за играене на масови онлайн игри и видео стрийминг във висока резолюция HD и 4K

Вижте различни предложения за висок клас рутери