Препоръчани рутери

Препоръки как да изберем подходящ рутер и да го настроим.

Притежанието на безжичен рутер днес вече не е рядкост. Да се отървеш от кабелите вкъщи и в офиса – това е едно безспорно удобство. Но макар тези устройства да са доста разпространени, все още има хора, които се сблъскват с тях за пръв път и изпитват затруднения при избора, инсталацията и настройката им.

1. Би трябвало да отбележим две неща

1.1. Доставчикът ви на интернет обикновено няма задължение по договор да настройва клиентските рутери. Това би било все едно при закупуване на нов телевизор да викнете доставчика на кабелна телевизия да ви настрои цвета, контраста, часовника и да ви подреди каналите както вие искате.

1.2. Избор на правилен рутер

При изборът на подходящ за вас рутер (както и при покупка на всяка друга техника) трябва да си давате сметка за две неща – вашият бюджет и за какво и при какви условия ще се използва устройството.

Ще разгледаме рутери от марката TP-Link и ще ги класифицираме според тяхната скорост на предаване по безжичен път и стандартът(B,G,N) който те поддържат. Разглеждаме и предлагаме този тип рутери защото до момента те са по стабилни и издържливи, с ниска цена и лесни за конфигуриране. Трябва да имате предвит, че независимо от предлаганите рутери тук, всички други марки са подходящи за използване в мрежата на “Добруджа Кабел” ЕООД, стига да поддържат стандарта IEEE 802.3 (Ethernet) и да отговарят на вашите изисквания. Също така трябва да знаете, че при използване на wireless router.

– По най-разпространеният сега безжичен стандарт 802.11g връзката е обявена като 54 мегабита. Това не е точно така. Реално, при идеални условия и сигнал (например рутера и клиента са в една стая), скоростта на трансфер достига до около 20 мегабита. Преместете лаптопа в съседната стая и вече ще имате наполовина на тази скорост. Добре е да имате това предвид, особено ако искате да имате висока скорост и планирате да сваляте/качвате големи файлове. Ако вашият случай е такъв – свържете поне единият компютър жично с рутера.

– При жичното свързване с рутера не сте ограничени от качеството на радиовръзката и самият стандарт. За съжаление, това все още не означава, че ще успеете да достигате същите скорости, както ако директно пъхнете кабела на доставчика в компютъра. Лимитиращият фактор в този случай е хардуерът на рутера. С устройствата от нисък и среден клас едва ли ще успеете да постигнете повече от 20-30-40 мегабита. Проучете добре бъдещата си покупка.

– Бюджетни решения – 54Mbps Wireless G

Това са рутери като например популярните напоследък

TL-WA501G

TL-WA5110G

TL-WR340G

TL-WR340GD

TL-WR541G

TL-WR542G

От марката TP-link. Характеризират се с ниска цена (30-55 лева) и съответно доста умерени възможности. Подходящи са за:

  • сърфиране

  • покриване на неголеми площи със сигнал (например двустаен панелен апартамент). Често предавателите и антените на някои от тези рутери са малко по-слаби.

  • НЕ са особено подходящи за голямо натоварване като скорост, голям брой едновременни връзки (теглене на торенти), поне не и със заводски фърмуер.

Рутери от среден клас 150Mbps Wireless –

TL-WA701ND

TL-WA7210N

TL-WA730RE

TL-WA7510N

TL-WR700N

TL-WR702N

TL-WR710N

TL-WR720N

TL-WR740N

TL-WR741ND

TL-WR743ND

От марката TP-link

  • – Подходящи са общо взето за всякаква средностатистическа употреба.

рутери от висок клас 300Mbps Wireless N

TL-WA801ND

TL-WA830RE

TL-WA850RE

TL-WA901ND

TL-WR1043ND

TL-WR840N

TL-WR841HP

TL-WR841N

TL-WR841ND

TL-WR842ND

TL-WR940N

TL-WR941ND

-Рутерите от тази група, както и по-скъпите от предишната, имат няколко други характеристики:

  • – Поддръжка на повече и по-нови стандарти (например N) или мимо технология (две или три антени) . Предполагат се подобрен обхват и скорост.

  • – По-мощен хардуер – това винаги е от полза

  • – Понякога – по-добра антена

2. Настройки на рутер TP-link

От тук може да изтеглите упътване как да си настроите рутера.

В следващите секции разположени по-долу Ви предлагаме емулатори разположени на официалния сайт на производителя через който може да придобиете представа за менютата и настройките на рутерите.

54Mbps Wireless G

TL-WA501G

TL-WA5110G

TL-WR340G

TL-WR340GD

TL-WR541G

TL-WR542G

150Mbps Wireless N

TL-WA701ND

TL-WA7210N

TL-WA730RE

TL-WA7510N

TL-WR700N

TL-WR702N

TL-WR710N

TL-WR720N

TL-WR740N

TL-WR741ND

TL-WR743ND

300Mbps Wireless N

TL-WA801ND

TL-WA830RE

TL-WA850RE

TL-WA901ND

TL-WR1043ND

TL-WR840N

TL-WR841HP

TL-WR841N

TL-WR841ND

TL-WR842ND

TL-WR940N

TL-WR941ND

3. Разположение на рутера

При избора на подходящо място за вашата нова придобивка, най-важният проблем, който трябва да решите, е този с осигуряването на достатъчно добър сигнал (покритие) до всички стаи/клиенти. Също така, до рутера ще трябва да достигат:

  • – захранване 220 волта – огледайте се за контакт или удължител

  • – кабел на доставчика

  • – ако има свързан клиент(компютър) жично, лан кабел от него

Безжичния сигнал, неформално класическият G стандарт се нарича „технологията на 3-те стени“, което значи, че през 3 стени от рутера в повечето случаи ще имате сериозни проблеми с връзката .

В листовката на рутера ще прочетете, че осигурява покритие на 300, 400, 500, 600 метра.Това е вярно, само при пряка видимост между двете устройства, т.е. без дървета, коли, сгради помежду им. Повечето от вас ще използват своят рутер на закрито – в апартамент, офис или къща. Затова ще опишем проблемите при тези случаи.

– Диаграма на излъчване

Всяка антена излъчва най-силно в определена посока. Антенката, която ще намерите в кутията на вашият рутер, има форма на цилиндрична „пръчка“. Тя излъчва сигнал на 360 градуса около надлъжната си ос, но не и около напречната – обикновено по тази ос ширината на „снопът“ е около 60 или 45 градуса и по-малко.

Какво означава това на практика? Ако живеете на 1 етаж – това няма значение. Но ако сте в къща, на място на етаж нагоре/надолу под рутера може да имате силно влошен сигнал.

Какво можете да направите ? Ако погледнете по-внимателно, ще видите, че антенката на рутера може да се върти и пречупва в две равнини. Завъртете я така, че да имате приличен сигнал и на двата етажа.

ако вашият рутер има мимо технология (повечето нови рутери с 2 и 3 антени), погледнете инструкцията на рутера за най-оптималното разположение на антените една спрямо друга. Вероятно правилното разположение е или „разперени“ при хоризонтален монтаж, или т-образно – всяка перпендикулярна на съседната, при вертикален монтаж.

Стени и прегради

Най-големият проблем пред избирането на подходящо място за безжичния рутер е наличието и броя на преградите между клиентите и рутера. Само през 2-3 стени може изцяло да загубите сигнал, дори и реалното разстояние между устройствата да е едва 5-10 метра. Като правило опитайте се да разположите рутера в средна част на жилищната площ. Така клиентите във всички стаи ще са на равни разстояния от рутера (и зад равен брой стени). Ако апартаментът/къщата са големи, може да се наложи да използвате рипийтъри.

От значение е както материала, от които са направени стените, така и структурата и дебелината им. Дебелият бетон, многото арматура, тухлите четворки са враговете на безжичния сигнал.

Най-грубо казано, представете си, че радиовълните се движат по права линия. Всичко останало е отразен сигнал и върху него и качествата му трудно можете да имате контрол. Освен вече споменатите стени, голям проблем са и големите метални обекти – врати и др. Дървените конструкции като например гардероби и дървени врати приблизително може да приравните като ефект на половин стена.

г) Интерференции

Радиовълните, които излъчват вашият рутер и безжични клиенти, са с честота около 2,4 гигахерца, всяко друго устройство, работещо с близка честота, при определена мощност на излъчването си може да повлияе на безжичната комуникация и дори да я направи невъзможна.

На практика електроуреди са два – микровълновите фурни и базовите станции на някои модели безжични телефони, бейбифони и др. Последните, продаващите се у нас са предназначени за Европа DECT телефони работят на 1900 МHz. Просто се уверете в това, преди да си купите такъв апарат.

И в двата случая единственото решение е да се опитате да отдалечите максимално рутера от другите уреди (на метри!).

Не поставяйте рутера и върху монитор/телевизор с катодно-лъчева тръба (не-LCD) или до колона на стереоуредба.

д) Интерференции от други рутери

След като сте се справили с разместването на другите електроуреди във вашият дом и сте решили въпроса с преградите, остава още един източник на проблеми – съседите и техните рутери.

Честотната лента, отделена на безжичните мрежи, е разделена на няколко канала, и можете да изберете канал, на който да работи вашата мрежа (не е нужно да се задава изрично на клиентите, може само на рутера). В голяма част от случаите ви препоръчвам да не пипате тази настройка – съвременните рутери автоматично търсят най-слабо „населеният“ канал при стартиране и използват него.

В определени случаи, ако наоколо има твърде много безжични мрежи и всички канали са „пренаселени“, това може да пречи на вашата мрежа да работи нормално – от съседите ще идват твърде много смущения.